In The Netherlands
Posted on: Mar 19, 2021

Overweeg je om vanuit Griekenland naar Nederland te verhuizen een Nederlandse beantwoordt al je vragen

By
Irinis
Bakaliko

This post is also available in English

Ik ben Celeste, ik woon en werk in Athene. Mocht jij het omgekeerde besluiten, en van Griekenland naar Nederland verhuizen, dan is dit artikel voor jouw bestemd. Als Dutchie in Griekenland kan ik je vertellen dat verhuizen naar de Lage Landen helemaal niet ingewikkeld is, als je maar de juiste voorbereidingen treft!

Ikzelf woon en werk nu bijna 25 jaar in het zonnige Hellas. Hier heb ik ook KAE International Movers leren kennen, een verhuisbedrijf met een branche in Athene. KAE is gespecialiseerd in verhuizingen naar Nederland, maar ook de rest van Europa en de wereld). In 2004 begon onze samenwerking. Toen werkten we allebei op de logistiek afdeling voor de Olympische Spelen in Athene. Nu vertegenwoordig ik KAE op de Nederlandse markt.

KAE2.jpg

Hoe verhuis ik mijn spullen van Griekenland naar Nederland?

Als EU-burgers zijn er voor Grieken weinig bijzondere regels gemoeid met een verhuizing naar Nederland. Dat wil niet zeggen dat een verhuizing naar het buitenland een makkelijk project is. Een dergelijke onderneming kun je beter niet zelf uitvoeren. Huur daarom altijd een verhuis bedrijf in dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen. Voor dit artikel over verhuizen naar Nederland sprak ik met Michael Kae, de Operations Manager van KAE International Movers.

Q: Michael, wat is het belangrijkste onderdeel van een verhuizing van Griekenland naar Nederland?

Dat is het volume van de verhuizing. Het aantal goederen dat verhuisd moet worden, bepaalt welk transport middel het beste is en wat de kosten zullen zijn. Bij een normale verhuizing met inboedel tot maximaal 25 kubieke meter (dat is een gebruikelijke vrachtwagen van 6 tot 7 meter) kan transport over de weg de beste optie zijn. De goederen doen er normaliter tussen de 5 en 8 dagen over om in onze opslag in Nederland aan te komen. Dus dit is een goede optie voor mensen die een snelle service zoeken. Bijkomend voordeel is dat er bij wegtransport tussen Griekenland en Nederland niet veel ingewikkelde transport documenten nodig zijn.

Sommige mensen, families bijvoorbeeld, hebben een groter verhuisvolume (25+ kubieke meter). Aan hen leggen we zowel wegtransport als zeevracht voor. De klant kan dan vergelijken welke optie voor hen het beste is.

We weten uit ervaring dat mensen soms nog geen huis gevonden hebben in Nederland. In dat geval adviseren we vaak zeetransport. Want het duurt gemiddeld tussen de 25 en 30 dagen dat de inboedel in de Nederlandse haven aankomt. Dat extra beetje tijd geeft onze klanten de mogelijkheid om een huis te zoeken en hun huisraad niet voortijdig op te hoeven slaan en extra kosten te maken.

Dat gezegd hebbende, sommige mensen kiezen specifiek voor wegtransport, ook al zijn de kosten voor zeevracht lager. Want zoals eerder genoemd, de douane procedures en documenten zijn namelijk eenvoudiger in het geval van vervoer over de weg. Dus, alles hangt uiteindelijk af van de specifieke wensen van de klant.

KAE1.jpg

Q: Hoe bepaalt een klant wat voor hem/haar de beste optie is?

Voor veel mensen zijn de kosten het belangrijkste en daarom is de beste optie vaak de goedkoopste. Maar nogmaals, niet iedereen kiest daarvoor. Elke klant heeft zijn eigen wensen. Het heeft ook met de tijd van levering te maken. Sommige mensen hebben geen haast en kiezen voor zeevracht. Anderen, kiezen voor een snellere levering via wegtransport.

Dan is er bovendien nog een tussen-categorie die het grootste deel van hun huishouden per zeevracht stuurt en een kleinere lading essentiële spullen via wegtransport.

KAE3.jpg

Q: Wat worden de kosten nog meer door beïnvloedt?

De kosten hangen direct af van het volume en van hoe snel de inboedel in Nederland moet worden geleverd. Daarnaast zijn er ook andere factoren die de prijs beïnvloeden; zoals bijvoorbeeld de verdieping waarop het nieuwe huis of appartement zich bevindt, of dat de klant zijn spullen zelf wil inpakken. Er kunnen ook extra kosten zijn voor het vervoer van waardevolle spullen zoals kunst of een piano. Sommige klanten hebben daarnaast een opslag nodig.

Q: Wat zijn de belangrijkste douane regels voor wat betreft een verhuizing van Griekenland naar Nederland?

Als je vanuit Griekenland naar Nederland verhuist hoef je voor je verhuisboedel of persoonlijke goederen bij de douane geen aangifte te doen. Want binnen de Europese Unie (EU) geldt een vrij verkeer van goederen.

Dit zijn de regels volgens de Nederlandse belastingdienst:

Accijnsgoederen

U bent geen accijns verschuldigd voor accijnsgoederen die u als particulier voor eigen behoefte zelf meeneemt vanuit een EU-lidstaat. Kijk hoeveel u mag meenemen:

- alcohol

- tabak

- Auto's en motoren

U vraagt vrijstelling voor bpm (Belasting van personenauto's en motorrijwielen) aan met het formulier Aanvraag Vergunning vrijstelling bpm bij verhuizing.

Bijzondere producten en huisdieren

- honden en katten

- nagemaakte artikelen

- bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten

- dierlijke producten

- wapens, munitie en nepwapens

- verdovende middelen

- cultuurgoederen

Q: Als Nederlandse weet ik dat het niet altijd makkelijk is om een huis te vinden in Nederland. Wat adviseer je mensen die een tijdelijke woning betrekken?

In dat geval is het belangrijk om vooraf een goede opslag voor je inboedel te regelen. Om een veilige en goed gereguleerde opslag ruimte te huren (of het nu om kort of lange tijd gaat), adviseer ik om het verhuis bedrijf in te schakelen. Elke professioneel bedrijf, ook dat van ons, biedt dit binnen hun diensten pakket aan.

Tenslotte helpt ons bedrijf je graag om de gehele verhuizen te plannen en uit te voeren zodat je veilig en zonder zorgen naar Nederland kunt verhuizen!

Over KAE International Movers

KAE International Movers is een erkende verhuisspecialist voor verhuizingen binnen Nederland, Europa en ver daarbuiten. KAE International Movers is gespecialiseerd in internationale verhuizen van zowel huishoudens als bedrijven, antiek en kunst. De klantenkring bestaat uit ambassades, particulieren en overheidsinstellingen, multinationals, expats, kunstverzamelaars, afgestudeerde studenten en nog veel meer. KAE International Movers is wereldwijd vertegenwoordigd.

Wekelijkse routes naar Nederland

KAE International Mover heeft wekelijkse routes naar Nederland en kunnen dus altijd een verhuizen van of naar Nederland verzorgen. KAE it lokale experts die erin ervaren zijn om u te helpen met uw verhuizingen vanuit Griekenland naar Nederland of weer terug.

Neem vandaag nog contact op met KAE International Movers: www.kaeintlmovers.com om uw verhuizing een vliegende start te geven, en met uw voorbereidingen te beginnen!

KAE International Movers: Voor iedereen die zijn verhuizing echt goed geregeld wil hebben, ver en dichtbij!
Bakaliko
KAE
celeste.jpg

Celeste is a Dutch national living in Greece for more than 25 years. She has worked in international companies such as Nutricia, Schenker and Coca-Cola Hellenic. Passionate about Greece, Celeste is a member of Travel Bloggers Greece and shares her family travel stories on Family Experiences Blog. An online platform about family life and travel in Greece with Kids.